Ενδιαφέρον άρθρο για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Η Καθημερινή καταπιάστηκε με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που πρόκειται να χτιστεί στην Χαλέπα.

Εδώ και 46 χρόνια στεγάζεται στο καθολικό της Μονής Φραγκισκανών Μοναχών που βρίσκεται στην οδό Χάληδων και στις αίθουσες του στριμώχνεται ένα μέρος από την ιστορία της Κρήτης. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείων Χανίων χωροθετήθηκε στην ιστορική περιοχή Χαλέπα, έχει θέα τη θάλασσα και βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι. Θα είναι ένα σύγχρονο κτίριο που εκφράζει την εποχή του. Με κέλυφος διακριτικό και ευδιάκριτο.

Λιτό, χωρίς διάθεση να εντυπωσιάσει ή να προκαλέσει, έχει την υπογραφή του Θεοφάνη Μπομπότη, του ίδιου αρχιτέκτονα που σχεδίασε και το έτοιμο πια μουσείο Πατρών. Με την ομάδα του συμμετείχαν και στον διαγωνισμό για το Μεγάλο Μουσείο του Καΐρου και τώρα για το Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας, διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν του αρέσει η ερώτηση ποια κτίρια ξεχωρίζει απ’ όσα σχεδίασε γιατί όπως λέει: «Κάθε εποχή έχει τα δικά της έργα». Παραδέχεται ωστόσο πως τα μουσεία είναι από τα πιο σημαντικά έργα που μπορεί να αναλάβει ένας αρχιτέκτονας: «Είναι έργα που φιλοξενούν πολιτισμό».

Βέβαια, δεν είναι τα μοναδικά με τα οποία καταπιάνεται αυτά τα 30 χρόνια. Το κτίριο Observatory που βρίσκεται στην οδό Σόλωνος, με την ξύλινη όψη σε συνδυασμό με το γυαλί, όλοι κοντοστέκονται και το παρατηρούν. Δε είναι τυχαίο που επελέγη τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο ως ένα από τα έξι σημαντικότερα κτίρια μόδας στον κόσμο για το 2007.

Δουλεύει όμως και για την επέκταση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» -ένα σύνθετο έργο της τάξεως των 10.000 τ.μ.-, το νέο γήπεδο του Πανιωνίου, ένα εμπορευματικό σταθμό στη βόρεια Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα παρέδωσε τη μελέτη του εμπορευματικού σταθμού της ΕΡΓΟΣΕ. Στην Ιταλία δούλεψαν και για ένα εργοστάσιο βιβλιοδεσίας, στο Ντoυμπάι σχεδιάζουν πύργους μεικτής χρήσης, πρόσφατα το γραφείο του Bobotis architects κλήθηκε από την κυβέρνηση της Κορέας να κάνει ένα μάστερ πλαν μια πόλη, ενώ στην καθημερινότητά μας, το ύφος της δουλειάς του μας το δίνουν και οι σταθμοί των ΗΣΑΠ στον Ταύρο και το ΚΑΤ.

Για το μουσείο των Χανίων κέρδισαν πριν από τρία χρόνια τον διαγωνισμό και τώρα πριν από το κλείσιμο της μελέτης, η αρμόδια εφορεία εξετάζοντας τα ευρήματα που θα εκθέσει, θεώρησε ότι είχε ανάγκη επιπλέον χώρου. Ο αριθμός των ευρημάτων άλλωστε είναι μεγάλος. Εκμεταλλευόμενοι το ύψος, οι μελετητές σχεδίασαν πατάρι 140 τ.μ. που ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

«Σχεδιάζοντας μουσεία θα πρέπει να έχει κανείς το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον δεδομένου ότι και καινούργια στοιχεία μπορούν να βγουν στην επιφάνεια αλλά και γιατί μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ο τρόπος έκθεσης», λέει στην «Κ» ο αρχιτέκτονας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες το μουσείο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί ή να χρησιμοποιήσει τους χώρους με διαφορετικούς τρόπους.

Τώρα περιμένουν την εντολή ώστε να κλείσει η μελέτη και εν συνεχεία να γίνει ο διαγωνισμός ώστε να κηρυχθεί ο ανάδοχος της κατασκευής. Το έργο μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2008 και να ολοκληρωθεί κτιριολογικά σε μία διετία.

Προσιτό στο κοινό

Η συνολική επιφάνεια των χώρων είναι 6.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.800 καταλαμβάνουν οι αίθουσες εκθέσεων, 140 τ.μ. ο εκθεσιακός μεσοώροφος, ενώ το αμφιθέατρο σχεδιάστηκε για 140 θέσεις.

«Κληθήκαμε να μελετήσουμε ένα μουσείο κάτω από συγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα που είχε ορίσει το ΥΠΠΟ και καθόριζε τις ανάγκες όσον αφορά τους χώρους που έπρεπε να εντάξουμε». Σημασία όμως έχει πως τόσο στο μουσείο Χανίων όπως και σε αυτό της Πάτρας, πέτυχε ο αρχικός στόχος. Μουσεία φτιαγμένα για να είναι προσιτά στο κοινό.

«Η συνολική αρχιτεκτονική πρόταση ολοκληρώνεται μέσα από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη, συμβολική αναφορά στα στοιχεία πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της αλλά επίσης και βιοκλιματική επιλογή. Ο ένας δίσκελος σε γωνιακή ανάπτυξη και ο άλλος μονόσκελος που τοποθετείται ως “φραγμός” του ανοίγματος που δημιουργεί ο προηγούμενος με αποτέλεσμα τη δημιουργία αίθριου.

Το αίθριο θα αποτελέσει το χώρο, πέριξ του οποίου χωροθετούνται και αναπτύσσονται οι αίθουσες εκθέσεων και ο χώρος εισόδου, εκτόνωσης και διανομής κυκλοφοριών, εξασφαλίζοντας έτσι τις συνέχειες των Μουσειακών διαδρομών».

Στο μουσείο Χανίων ο Θεοφάνης Μπομπότης έδωσε ύψος από έξι έως οκτώ μέτρα, αλλά και αίθουσες πλάτους 15 μ. «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την εξωτερική επένδυση του κτιρίου είναι κατ’ εξοχήν κεραμικό, με γραμμώσεις, που δίνει μια γήινη ματιέρα πάνω σε μια αυστηρή γεωμετρία».

Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, το αμφιθέατρο και το αίθριο που βοηθάει για τον φυσικό φωτισμό (είναι και μια αναφορά στον τρόπο δόμησης των ελληνικών κτιρίων), εκεί θα στεγαστούν τα γραφεία της διοίκησης, τα εργαστήρια, οι αποθήκες και βέβαια το αναψυκτήριο και το πωλητήριο τα οποία θα λειτουργούν ανεξάρτητα.

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες της μακέτας σε χαμηλή ανάλυση όμως.

Τώρα το κατά πόσο θα ταιριάξει αυτό το σχέδιο στον αστικό ιστό της Χαλέπας, αυτό είναι άλλη ιστορία.

Advertisements

8 Σχόλια

Filed under Ειδήσεις, Μουσεία

8 responses to “Ενδιαφέρον άρθρο για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

 1. Poe

  Αυτό σκευτόμουν και εγώ βρε φίλε, ταιριάζει κάτι τέτοιο στη Χαλέπα; Θα είναι σαν την μύγα μες το γάλα.

 2. MIG

  Ας περιμένουμε να δούμε και τα τελικά σχέδια. Ίσως είναι καλύτερα από αυτά που έχουμε δει έως τώρα. Πάντως εμένα το μουσείο που έχει σχεδιάσει ο ίδιος αρχιτέκτονας στην Πάτρα προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου. Από την άλλη η κατοικία του Πρίγκιπα Γεωργίου στην ίδια συνοικία έχει αφεθεί στην τύχη της…

 3. ascites

  Καμμία δουλειά δεν έχει το αρχαιολογικό μουσείο στην Χαλέπα….αλιμονο….αποκομμενο απο την Ιστορική παλαιά πόλη των Κυδωνιων και την βενετσιάνικη πόλη….ειχαμε τον ιδανικο χωρο και το κτιριο και το φαγαμε λάχανο (Ξενια) καθώς και το χωρο της ΑΒΕΑ και τον δωσαμε στο Λεπτο…..

 4. Διαβάστε τον ΡΟΔΟΣυλλέκτη
  Περιέχει κείμενα, φωτογραφίες, ανακοινώσεις Συλλόγων και φίλων σχετικά με τα Δωδεκάνησα.
  Εάν θέλετε στείλτε μου και εσείς ότι έχει σχέση με τον τόπο σας και τον Σύλλογο σας.

  Με τιμή

  ΡΟΔΟΣυλλέκτης
  http://rokar-rokar.blogspot.com
  E-Mail: r49@mail.gr

 5. Δείτε φωτογραφίες από την καταστροφή του νησιού μας
  Σας ευχαριστώ.

  ΡΟΔΟΣυλλέκτης
  http://rokar-rokar.blogspot.com
  E-Mail: r49@mail.gr

 6. Μια χαρά είναι .. γκρινιάρηδες..

 7. σταύρος

  Λόγω απασχόλησης μου έχει δοθεί η ευκαιρία να περιηγηθώ σε όλη την Ελλάδα και επισκέφτηκα τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Η διαπίστωση – πέρα από τον πολιτιστικό πλούτο που έχει αυτή η χώρα – είναι ότι μουσείο, χώρος ή μνημείο όσο καλό και αν είναι αν δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των τουριστικών γραφείων τουρίστα δεν πρόκειται να δει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τα μουσεία να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των τουριστών αλλά ούτε και να τις παραβλέπουν. Διάβαζα πριν από λίγες μέρες τη δήλωση του αντιπρόσωπο της TUI στην Κρήτη που πρότεινε τη δημιουργία του νέου Μουσείου μέσα στην Παλιά Πόλη τον Χανίων επικαλούμενους πρακτικούς λόγους. Μετά από λίγες μέρες ήρθε ο αντίλογος, εκ μέρους του εφόρου αρχαιοτήτων στα Χανιά, ο οποίος έλεγε ότι το Μουσείο στο κέντρο είναι δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους που επίσης ανέλυσε. Ένας από τα επιχειρήματά για το Μουσείο στη Χαλέπα ήταν ότι εκεί θα έχει χώρο στάθμευσης οπότε θα μπορούν να πηγαίνουν τα λεωφορεία εκεί. Δεν μας είπε όμως πόσα εισιτήρια, όχι ελευθέρας εισόδου για τους μαθητές των σχολείων, κόβει το μουσείο της δικής του εφορίας αρχαιοτήτων το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων. Επίσης ας γίνει μια έρευνα πόσοι Χανιώτες έχουν επισκεφθεί το αρχαιολογικό Μουσείο. Είμαι σίγουρος ότι το ποσοστό θα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Αν πάει το Μουσείο στη Χαλέπα δεν θα πηγαίνουν ούτε οι μαθητές για εκπαιδευτική εκδρομή. Ας μην δημιουργούμε Μουσεία μόνο και μόνο για να έχουν να εγκαινιάζουν οι πολιτικοί πριν τις εκλογές. Χρειαζόμαστε Μουσεία τα οποία θα προάγουν το πολιτισμό αλλά και που θα είναι οικονομικά ανεξάρτητα και όχι έρμαια στη θέληση των πολιτικών.

 8. Ιωαννης

  Τοτε που το αποφασιστηκε να γινει το μουσειο στη χαλεπα ηταν λογο συμφεροντων του τοτε δημαρχο ,επειδη ηταν κατοικος στη περιοχη. Ασε θα επιβαρυνει το κυκλοφοριακο γιατι ολα τα λεωφορεια θα περνανε αναγκαστηκα μεσα στη πολη για να πανε στη χαλεπα. θα χρειαστουν 2 αστικα λεωφορια για να πανε εκει η τουριστες . (τα ξενοδοχεια ειναι απο την αλλη μερια της πολης,αυτο δεν το λεει κανεισ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s