Διαμαρτυρία για το Γκουαντάναμο στην Παλιά Πόλη

Αλυσοδεμένα και φιμωμένα, φορώντας πορτοκαλί φόρμες έξι μέλη της ομάδας Χανίων της “Διεθνούς Αμνηστίας” προχώρησαν χθες στο παλιό λιμάνι σε μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή διαμαρτυρία για την εδώ και έξι χρόνια κράτηση έξι αντρών από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στη βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο.
Ταυτόχρονα ήταν και διαμαρτυρία για την ύπαρξη του Γκουαντάναμο το κλείσιμο του οποίου έχει ζητήσει επανειλημμένως η «Διεθνής Αμνηστία».
Η ώρα ήταν 12.30 το μεσημέρι όταν οι θαμώνες των καταστημάτων της περιοχής αλλά και οι περαστικοί, είδαν τους έξι φιμωμένους και αλυσοδεμένους πολίτες, να γυροφέρνουν στην πλατεία.
«Κρατούμενοι από το 2002 στο Γκουαντάναμο χωρίς δίκη», έγραφαν τα πλακάτ που είχαν κολλήσει στην πλάτη τους και τα οποία στο μπροστινό μέρος είχαν τα ονόματά τους. Δηλαδή, τα ονόματα των έξι κρατουμένων στη θέση των οποίων είχαν μπει τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» προκειμένου να αφυπνίσουν τον κόσμο.
Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας Χανίων της «Διεθνούς Αμνηστίας» είχαν στήσει κιόσκι ενημέρωσης όπου μαζεύτηκαν υπογραφές για την απελευθέρωση των συγκεκριμένων κρατουμένων.
Όπως εξηγεί η «Διεθνής Αμνηστία», «στις 17 Ιανουαρίου του 2002 έξι άντρες, ο Mustafa Ait Idir, ο Hadj Boudellaa, ο Saber Lahmar, ο Lakhdar Boumediene, ο Mohamed Nechle και ο Belkacem Bensayah τέθηκαν υπό κράτηση παράνομα από τη Βοσνιακή αστυνομία στο Σαράγιεβο και παραδόθηκαν στις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους, τους μετέφεραν στο Γουαντάναμο, όπου και κρατούνται από τότε.
Το 2002, το Human Rights Chamber for BiH (Επιμελητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) αποφάσισε ότι η κράτηση και η παράδοση των αντρών παραβίαζε τις εντολές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βοσνίας για την απελευθέρωσή τους καθώς και προηγούμενη διαταγή του Επιμελητηρίου που τους προστάτευε από μεταφορά με οποιοδήποτε μέσο. Το Επιμελητήριο δήλωσε ότι αυτό οδήγησε σε πολυάριθμες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και διέταξε τις Βοσνιακές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με το γεγονός. Τον Απρίλιο του 2006 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμπέρανε ότι οι Βοσνιακές αρχές παρέλειψαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Επιμελητηρίου.
Συνεπώς, παρακινούμε τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις του Επιμελητηρίου και ειδικά να:
– Αναλάβουν αξιόπιστη διπλωματική παρέμβαση έναντι της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των έξι αντρών
– Να εξασφαλίσουν ότι, αν απελευθερωθούν, θα επιτραπεί στους έξι άντρες να επιστρέψουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και δε θα σταλούν στην Αλγερία ή σε κάποια άλλη χώρα, όπου θα βρίσκονται σε κίνδυνο περαιτέρω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης
– Να ερευνήσουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους αυτών των παραβιάσεων».

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s