Ξεχωριστά καταστήματα των Χανίων: Ταμάμ

Ένα από τα αγαπημένα στέκια τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης είναι το «Ταμάμ», το εστιατόριο στην οδό Ζαμπελίου.
Καταλαμβάνει το μισό του χώρου ενός παλιού Τούρκικου χαμάμ που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.
tamam.jpg
Η είσοδος στο χώρο φέρνει αμέσως στο νου του επισκέπτη τα παραδοσιακά λουτρά, με το «βυθισμένο» του τμήμα και το υπερυψωμένο να έχουν διαμορφωθεί ανάλογα ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πελάτη, ωστόσο λίγα πράγματα διαφέρουν από ένα πραγματικό χαμάμ.
Η διακόσμηση είναι λιτή αλλά πολύ προσεγμένη με διαφημίσεις του περασμένου αιώνα να κυριαρχούν σε διάφορα σημεία της μικρής αλλά πολύ φιλικής και ζεστής αίθουσας.
Το όλο συγκρότημα του χαμάμ της οδού Ζαμπελίου και Δούκα χρονολογείται πιθανότατα τον 17ο αιώνα και χρησιμοποιούνταν από άνδρες και γυναίκες χωριστά. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα με έξι μεγάλους ημισφαιρικούς τρούλους χωρίς τύμπανο, στο οποίο μεταγενέστερα προστέθηκε όροφος.
tamam-in2.jpg
Το ζεστό τμήμα αποτελείται από ορθογώνιο χώρο, που πλαισιώνεται από δύο ιδιαίτερα δωμάτια. Ο ορθογώνιος χώρος επιμερίζεται σε τρία άνισα μέρη μέσω ενισχυτικών τόξων, πάνω στα οποία στηρίζεται ο κεντρικός θόλος, ενώ τα δύο παράπλευρα τμήματα καλύπτονται συνήθως από ημιθόλια. Ημισφαιρική κάλυψη έχουν και οι δύο ιδιαίτεροι ζεστοί χώροι.
Το κτήριο του χαμάμ αποτελεί ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει μια μελέτη για τη συνολική ανακατασκευή του και επαναλειτουργία του ως κανονικού χαμάμ, στα πρότυπα ανάλογων έργων που έγιναν στα χαμάμ της Ρόδου.
(Πηγή: Διαδρομές)
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Καταστήματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s